Jaké osvětlení zvolit pro šatní skříň nebo šatnu?

Dobře promyšlené osvětlení šatny vám nejen usnadní hledání oblečení, ale také zlepší celkový vzhled prostoru a zvýrazní barvy vašich oděvů.

Proč je důležité správné osvětlení šatny?

Správné osvětlení v šatně má hned několik benefitů:

  • Zlepšuje viditelnost: Dostatečné osvětlení vám umožní snadno rozeznat barvy a detaily oblečení, takže už nebudete muset šmátrat ve tmě a hledat ten správný kousek.
  • Usnadňuje organizaci: Dobré osvětlení vám pomůže udržovat šatnu uklizenou a přehlednou. Uvidíte, co kde máte, a snadněji najdete to, co hledáte.
  • Zvýrazňuje barvy: Správně zvolené osvětlení dokáže rozzářit vaše oblečení a zvýraznit jeho barvy. To platí zejména pro oblečení v tmavých tónech nebo s jemnými vzory.
  • Dotváří atmosféru: Osvětlení může hrát důležitou roli i při vytváření atmosféry ve vaší šatně. Teplé světlo navodí útulnou atmosféru, zatímco studené světlo může prostor opticky zvětšit.

Typy svítidel vhodných pro šatny

Na trhu existuje mnoho druhů svítidel, která se hodí do šatny. Mezi nejpopulárnější patří:

  • LED pásky: LED pásky jsou úsporné, flexibilní a snadno se instalují. Můžete je umístit po celém obvodu šatny nebo je použít k osvětlení specifických oblastí, jako jsou police nebo šatní tyče.
  • Bodová světla: Bodová světla jsou nenápadná a elegantní. Poskytují koncentrované světlo, které lze nasměrovat na konkrétní oblečení nebo doplňky.
  • Vestavná světla: Vestavná světla se montují přímo do nábytku, takže nezabírají žádné místo na stropě nebo jinde. Jsou ideální pro osvětlení vnitřku skříní a zásuvek.
  • Lustry: Lustry dodají vaší šatně luxusní vzhled. Hodí se spíše do větších šaten a prostor s vysokými stropy.

Jak vybrat barvu světla

Barva světla hraje důležitou roli při vnímání prostoru a oblečení. Zde je několik tipů, jak vybrat tu správnou:

  • Teplé světlo (2700K - 3000K): Teplé světlo vytváří útulnou a příjemnou atmosféru. Je ideální pro malé šatny a pro osvětlení oblečení v teplých tónech.
  • Neutrální světlo (3500K): Neutrální světlo je nejvhodnější pro zobrazení oblečení v jeho přirozených barvách. Je ideální pro šatny střední velikosti a pro osvětlení prostorů, kde potřebujete dobrou viditelnost.
  • Studené světlo (4000K a více): Studené světlo může prostor opticky zvětšit a dodat mu moderní vzhled. Je ideální pro velké šatny a pro osvětlení oblečení v chladných tónech.

Umístění osvětlení v šatně

Při umisťování osvětlení v šatně je důležité zvážit několik faktorů:

  • Velikost šatny: V malé šatně postačí základní osvětlení, zatímco ve velké šatně budete potřebovat více světelných zdrojů.
  • Rozložení nábytku: Umístěte světla tak, aby osvětlila všechny části šatny, zejména police, šatní tyče a zrcadla.
  • Stíny: Vyhněte se stínům, které by mohly znesnadnit výběr oblečení. Umístěte světla strategicky, abyste zajistili rovnoměrné rozložení světla.

Praktické tipy pro osvětlení vestavěných skříní

Vestavěné skříně na míru vám dávají skvělou příležitost pro inovativní osvětlení. Zde jsou některé tipy:

  • Inteligentní osvětlení: Inteligentní LED pásky lze ovládat pomocí chytrého telefonu nebo dálkového ovladače. Můžete si nastavit barvu světla, intenzitu a vytvořit tak různé světelné scény.
  • Automatické zapínání: Světla se mohou automaticky rozsvítit při otevření dveří skříně a zhasnout po jejich zavření. To šetří energii a zvyšuje uživatelský komfort.
  • Senzorová světla: Senzorová světla se rozsvítí na pohyb, takže nemusíte hledat vypínač pokaždé, když si potřebujete něco obléct.

FAQ - Odpovědi na často kladené otázky

Jaké osvětlení je nejlepší pro malou šatnu?

Pro malou šatnu doporučujeme LED pásky umístěné po obvodu nebo stropní vestavné světlo s neutrální barvou.

Jak zajistit rovnoměrné rozložení světla ve velké šatně?

Kombinace stropního světla a bodových světel umístěných strategicky na policích a u zrcadla zajistí rovnoměrné rozložení světla ve velké šatně.

Jak předejít přehřívání světel v šatně?

Vybírejte si úsporné LED svítidla, která produkují minimum tepla. Zajistěte také dostatečné větrání šatny, aby se mohl teplý vzduch odvádět.

Jaké jsou možnosti ovládání osvětlení v šatně?

Osvětlení můžete ovládat klasickým vypínačem, chytrým telefonem nebo dálkovým ovladačem v případě inteligentního osvětlení.

 

Správné osvětlení šatny může výrazně zlepšit vaši každodenní rutinu a celkový dojem z domova. Nepodceňte důležitost světla a vytvořte si příjemný a funkční prostor pro vaše oblečení.

Kontaktujte nás a naši odborníci vám rádi poradí s návrhem a výrobou vestavěné skříně na míru, včetně integrovaného osvětlení. Získejte šatnu, která bude nejen praktická, ale také stylová a dokonale osvětlená.

Publikováno : 10. 5. 2024