Jak vybrat dětskou matraci

Všichni chceme pro své děti to nejlepší, abychom jim zajistili správný vývoj, a tím i ten nejlepší start do života. Nejen při výběru dětské matrace je však dnes na trhu spousta možností. Všechny se prezentují jako kvalitní, zvláště u levných, ale i akčních nabídek to nemusí být vždycky pravda. Poradíme vám, na co se soustředit, abyste měli jistotu, že jdete správným směrem ke zdravému a bezpečnému spánku vašich dětí od prvních dnů jejich života i během dospívání.

Základním kritériem výběru matrace pro děti je věk

Od věku se odvíjí nejen rozměry dětské matrace, ale také její tvrdost, výška matrace, volba materiálů, případně zónování.

Rozměry matrace pro nejmenší

U první matrace pro miminka se standardně setkáte s rozměry 120 x 60 cm a 140 x 70 cm. Pokud jste si však vybrali nějakou atypickou postýlku nechte si do ní raději vyrobit i matraci na míru. Speciálně u nejmenších dětí by měla matrace sedět přesně. Zamezíte tím případnému nebezpečí, že si dítě nějak ublíží skřípnutím v mezeře mezi matrací a postýlkou nebo zkroucením ručičky či nožičky ve spánku.

Rozměry matrace pro větší děti a čerstvé školáky

Pokud chcete dětem, co nejdéle zachovávat dětský ráj v jejich pokojíčku a dáváte přednost nějaké tematicky laděné větší dětské posteli před nadčasovým univerzálním jednolůžkem, rozumný kompromis je postel pro matraci 160 x 80 cm.

Rozměry pro starší děti od 2. stupně ZŠ

Pro náctileté děti je samozřejmě nejpraktičtější koupit do pokojíčku už klasické jednolůžko pro dospělé a k němu vhodnou matraci. Na výběr jsou i studentské postele o velikosti jeden a půl lůžka (velikostně 200 x120 cm a 200 x140 cm), kde se vyspí i dva lidé a nezabírají tolik místa.

Výška matrace postupně roste

U novorozenců a batolat je v rámci bezpečnosti doporučujeme vybavit postýlku monitorem dechu. Z těchto důvodů je ideální výška matrace pro nejmenší děti v rozmezí 6 – 10 cm. Nezapomínejte ani na zpevněné okraje. Zabráníte tím zvrtnutí nohy nebo uklouznutí v rámci prvních pokusů se v postýlce stavět nebo chodit. Obecně platí, že s rostoucím věkem se zvyšuje i matrace U starších dětí předškolního věku a malých školáků je optimálních 13 cm a pro náctileté volte už výšku dospělé matrace tzn. 15 cm a více.

O tvrdosti matrace informují popisky, ale ujistit se můžete i u prodejce

Určit tvrdost matrace může být problematické a zavádějící. Každý výrobce může mít jinou stupnici. Proto opravdu čtěte pozorně doprovodné popisky k matraci a pokud máte možnost, poraďte se o svém výběru s prodejcem. Nejjednodušší způsob je oslovit před návštěvou obchodu online podporu na eshopu renomovaných značek prodejců matrací. Vybrat si tam úplně nemusíte, ale získáte konkrétní představu o modelech dětských matrací, na které už se už se v reálném obchodě přímo zaměříte.

Odpovídající tuhost dětské matrace je velmi důležitá pro správný vývoj páteře a celkovou regeneraci těla. Pro novorozence a kojence je doporučená střední a vyšší tvrdost. Pro představu na stupnici od 1 do 5, to znamená 3 a vyšší. Tvrdší je proto, že dodá dítěti správnou oporu ve spánku, ale zabraňuje riziku dušení miminka v poloze na břiše. Tuhost matrace v případě potřeby snižujte teprve s rostoucím věkem dítěte, ale obecně je zdravější volit tužší variantu, jak v pozdějším věku, tak i v dospělosti.

Zónování není vhodné pro děti

U kvalitních matrací pro dospělé se můžete setkat s tzv. zónováním neboli různou oporou matrace v jednotlivých oblastech zaměřených na konkrétní partie lidského těla. Vzhledem k tomu že děti rychle rostou a zároveň během spánku na matraci hodně „cestují“, v rámci střídání poloh, zónování není pro děti vhodné. Opora matrace nemusí odpovídat správným oblastem a efekt se míjí účinkem.

Jak se orientovat mezi materiály dětských matrací?

Nejen u dětských matrací preferujte vyšší podíl přírodních a hypoalergenních materiálů. U kvalitních matrací většinou najdete kombinace různých vrstev.

Když syntetické pěny, tak HR nebo PUR

Syntetické pěny jsou jedním z nejpoužívanějších materiálů v matracích. V případě dětí se vyhněte klasickému molitanu, ale i paměťové pěně.

  • HR pěna neboli studená pěna se správně přizpůsobuje tělu a je prodyšná.
  • PUR pěna – Vyrábí se v různých variantách tvrdosti a kombinacích s jinými materiály, nemusí být však dostatečně prodyšná. Najdete mezi nimi i kvalitní antibakteriální matrace s certifikátem.

Přírodní materiály, se kterými se syntetické pěny v matracích skvěle doplňují

  • Kokosové vlákno – nejčastěji tvoří pevné jádro matrace v podobě desky, která je obklopená vrstvami dalších materiálů. Spolehlivě odvádí vlhkost a podporuje prodyšnost matrace.
  • Pohanka – je o něco měkčí než kokosové vlákno a má srovnatelné vlastnosti, není však vhodná pro matrace nejmenších dětí
  • BIO pěna – ekologicky vyrobená pouze z přírodních olejů

Pokud má váš byt či dům vyšší sklon k vlhkosti, doporučujeme raději využít pružinové matrace, protože mají nejprodyšnější systém. Vybírat můžete mezi kovovými či pěnovými pružinami.

  • Kovové pružiny – raději v taštičkové provedení, protože lépe kopírují polohu těla pro správnou oporu, nevržou.
  • Pěnové pružiny – mají stejné vlastnosti, jen modernější technologii. Díky tomu jsou dražší.

Při výběru dětské matrace dbejte na to, aby měla snadno snímatelný potah, který zvládne vysoké stupně praní. Usnadníte si tím běžnou údržbu a eliminujete nežádoucí bakterie.

Přejeme vám šťastnou ruku při výběru a vašim dětem krásné sny i probouzení s úsměvem.

Publikováno : 18. 10. 2022