Jak účelně zařídit pokoj pro hosty

Ne každý byt či dům disponuje volnou místností, která by mohla být pokojem pro hosty. Taky ne každá domácnost takový pokoj potřebuje. Pokud ale rádi přijímáte návštěvy nebo k vám pravidelně jezdí někdo z rodiny a zároveň máte místnost tak říkajíc navíc, možná by stálo za úvahu ji zařídit přímo jako pokoj pro hosty a ne jako pokoj pro všechny věci, které nemají své stálé místo. Návštěva se v něm bude cítit příjemně a vy získáte zorganizovanější domácnost.

Nejdůležitější je postel

Při zařizování pokoje je důležité zvážit, kolik osob a jak často či pravidelně v něm bude přebývat. Zpravidla nejdůležitějším prvkem pro pohodlí hostů je postel. Zejména pokud budou hosté přespávat opakovaně či několik nocí po sobě, pokud mají nějaké zdravotní omezení nebo jsou většího vzrůstu, je dobré si dát na výběru lůžka záležet. Není nutné pořizovat přímo postel, především pokud na ni není v pokoji pro hosty moc místa. Bohatě postačí rozkládací sedačka. Přes den bude sloužit k odpočinku, v noci se rozloží na postel. Dnes se dají pořídit rozkládací prvky s kvalitními matracemi, případně povrch gaučovým matrací překrýt „matrací pro hosty“, pokud chcete snížit náklady na vybavení pokoje a přesto hostům dopřát pohodlí.

Potřebujete-li více míst na přespání, zvažte pořízení patrové postele nebo vyklápěcího lůžka

To je velmi elegantní interiérový prvek, dá se krásně zabudovat do obývací stěny a přitom zachová volný prostor v pokoji. Kolem úložného prostoru pro lůžko si navíc můžete nechat na míru vyrobit poličky či přihrádky, které hostům poslouží pro uložení věcí i jako noční stolek. Nebo je můžete využít vy pro uložení různých sezónních nezbytností, na které není jinde místo.

Úložné prostory

Z dalších úložných prostor je vhodné pořídit větší skříň, kam si návštěvy, jež se zdrží déle, uloží kabáty, šaty či schová kufry, aby o ně v pokoji nezakopávala.

Pak už jen stačí místo k sezení a nějaký odkládací prostor, třeba stolek, komoda, němý sluha nebo televizní stěna, pokud pokoj bude disponovat rovněž televizí.

Pokoj by měl působit vzdušně

Spíše než seskládat vybavení pokoje pro hosty ve stylu „co dům, půda, sousedé a chata“ daly, zkuste pořídit byť i méně kvalitních kousků, které budou působit v jednotném stylu čistějším a vzdušným dojmem. Na hosty rovněž nepůsobí příjemně, když je pokoj přeplněn porcelánovými jeleny, nikdy nečtenými knihami, pytli s oblečením nebo vitrínami s broušeným porcelánem. I vám se bude doma lépe dýchat, když podobné předměty vytřídíte, rozdáte nebo aspoň schováte někam, kde na ně nemůže sedat prach.

Nábytek na míru

Pokud řešíte v pokoji pro hosty každý centimetr místa, ideálním řešením je nábytek na míru. Poradíme vám, z jednotlivých prvků nábytkových sérií pomůžeme sestavit chytré řešení pro malé, velké i atypické pokoje. A hlavně pro pohodlí vašich hostů.

Publikováno : 25. 1. 2023