Jak oddělit kuchyň od obýváku

Všichni máme rádi kolem sebe dostatek otevřeného prostoru, a tak není divu, že spojení dvou nejoblíbenějších místností v zabydlené domácnosti, obyváku a kuchyně, stále nepřestalo být v oblibě. Zdaleka se to netýká jen atypicky navržených velkých prostor, ve střední části domu, které si o to přímo říkají. Krásnou obývací kuchyň zařídíte i ve větší místnosti bytu 2+kk. Obě varianty však vyžadují smysl pro jednotný styl a trochu kreativity.

Oddělené zóny by měli mít společný spojovací prvek

Zařízení kuchyně i obýváku musí vždy stylově ladit. Pokud máte rádi dřevo a přírodní materiály, využijte např. možnosti vestavěných spotřebičů v kontrastní dvoubarevné kombinaci a obývací část přizpůsobte jedné z těchto barev. Stejně tak je velmi efektní a praktické použít do kuchyně v prostoru mezi linkou a digestoří po celé délce cihlový obklad, abyste si zjednodušili údržbu kuchyně. Stejný cihlový obklad použijete v obývací části u pohodlné sedačky s příjemným teplým osvětlením pokojové lampy. Pokud máte v oblibě vyloženě moderní bydlení, můžete zase pořídit všechny elektrospotřebiče v nerezu a stejný materiál pak přiznat v konstrukci moderních křesel či v bytových doplňcích.

Kuchyň od obýváku oddělí bar nebo kuchyňský ostrůvek

V obývací kuchyni by mělo být na první pohled jasné, kde končí prostor kuchyně a začíná odpočinek v obýváku. Ve velkých místnostech to jednoznačně pomůže vymezit architektonické členění nebo kuchyňský ostrůvek, který může zároveň sloužit jako „výdejní“ místo připraveného pohoštění. Většinou ale není tolik prostoru, a tak to lze řešit prostorově úspornějším, ale stejně efektním barem, jehož židličky zasunete přímo pod něj a nezabírají žádné místo. Pokud vám, ale úplně nevyhovuje sedět doma výšce, a přesto potřebujete šetřit místem, dá se ukotvit ke stěně menší pracovní deska jako prodloužení kuchyňské linky do tvaru U a vytvořit tak pohodlnější jídelní mini stůl se třemi místy k sezení.

Oddělení definuje i nábytek doplňky nebo vymalování

Pokud je vaším hlavním cílem mít doma otevřený prostor a nemáte zájem nebo možnost využít reálné předěly typu příček, přepážek a posuvných dveří, buďte kreativní. Definujte obě části místnosti různou technikou designu stěn např. betonovou stěrkou. Ta nabízí spoustu barevných i uměleckých technik. Důležité je, aby se obývací část s kuchyní k sobě hodily, kontrastovaly, ale zároveň propojovaly se v detailech. Dalším účinným pomocníkem je nábytek. Sedačka ve tvaru L, jednoduchá knihovna, teplé osvětlení a designový obraz ale i tapeta na jedné stěně úplně stačí.

Nezapomínejte se na propojenou kuchyni s obývákem dívat také prakticky. V kuchyni myslete na to, ať se vám snadno udržuje pořádek, můžete vše hned uklidit do myčky, neruší vás běžící spotřebiče v hovoru s ostatními a máte vše po ruce. Protože i kuchyň bude vždy, minimálně z části, všem stále na očích.

Publikováno : 14. 10. 2022