Jak navrhnout dětský pokoj

Pokud je to jen trochu možné, dítě by mělo mít doma vlastní prostor. Samozřejmě je hezké, když rodina tráví čas pohromadě, přesto občas každý potřebuje své vlastní útočiště, kam se může schovat, když už je toho kolem tak nějak moc. Soukromí se hodí na přemýšlení, trucování, uložení tajných pokladů a pochopitelně také na učení a soustředění.

Nad tím, jak účelně a přitom pěkně zařídit dětský pokoj si mnozí rodiče lámou hlavu bez kloudného výsledku. Někdo se potýká s malým prostorem, jiný se šikminami v podkroví, další řeší, jak do pokoje poskládat více dětí. Pokoj a jeho vybavení se samozřejmě musí měnit v čase, protože jak děti rostou, mění se jejich potřeby a preference. Když však pokoj zařídíte chytře, budou změny jen minimální.

Co by v pokoji nemělo chybět bez ohledu na věk dětí?

Zpravidla pokoj rozdělujeme do několika zón. Zóna odpočinková, pracovní a hrací. A k tomu adekvátní úložné prostory.

Kvalitní postel poskytuje v noci místo pro odpočinek, přes den se může s přehozem změnit na pohodlnou sedačku. V případě více dětí je možné pořídit palandu. S trochou práce navíc ji můžete dozdobit a pomocí různých textilií proměnit obě patra postele na fantastické skrýše. A tím dětem zajistit soukromí i ve sdíleném pokojíčku. Další variantou jsou postele s přistýlkou v šuplíku. Kvalitní matrace a rošt udělá i z této „nouzovky“ plnohodnotnou postel a ušetří místo na denní aktivity.

Velice populární jsou rovněž vysoké postele, pod kterými je spousta prostoru pro hrací nebo pracovní místo. Nebo pro malou pohovku, pokud by nevyhovovaly světelné podmínky ke studiu.

Rostoucí nábytek

Pracovní stůl a židli volte nejlépe rostoucí, jen tak zajistíte svému dítěte ideální ergonomické podmínky pro práci. Poohlédněte se po variabilních systémech nábytku, které můžete postupně dokupovat a různě kombinovat podle potřeb dítěte.

Hrací zónu uzpůsobte zájmům obyvatele pokojíku. Pro milovníka tvoření pořiďte třeba stolek na všechny kreativní pomůcky, ten, kdo rád staví z lega, ocení malý stolek s nalepenými základními lego deskami, holčičky budou potřebovat místo na kuchyňku a parkoviště pro kočárky, postýlky pro panenky, kluci ocení hodně místa na autíčka. Sami nejlépe víte, co vaše dítě baví. Když mu hračky v pokoji přehledně uspořádáte a krabice, šuplíky či skříňky opatříte štítky s obrázkem toho, co je uvnitř uloženo, hned se mu bude lépe v pokoji udržovat pořádek.

Uspořádání jednotlivých kusů nábytku záleží víceméně na půdorysu pokoje

Pracovní místo by mělo být u okna a vybaveno dostatečným zdrojem umělého světla pro zimní měsíce. Postel určitě nedávejte do průvanu. Úložné prostory se dají štosovat na sebe, vždy ale dbejte na řádné přidělání ke zdi, aby se jednotlivé kousky na někoho nezřítily. Tady se znovu dostáváme k výběru nábytku, ucelené série se budou lépe kombinovat, než jednotlivé kousky. Pokoj bude vždycky vypadat úpravněji, pokud budou mít všechny kusy nábytku stejné rozměry, úchytky, povrchovou úpravu.

Pokud si s rozmístěním nábytku nebudete vědět rady, můžete zkusit využít nějaký online plánovač pokoje. Většinou jsou zdarma dostupné základní verze takových programů. Mají omezené možnosti, ale základní rozložení vám mohou pomoci naplánovat.

Pokud chcete pořídit pokojík, který vydrží vašemu dítěti několik let, je lepší se obrátit na odborníky. Naše firma nabízí mimo jiné i navrhování interiérů a rádi vám s plánováním nejen dětského pokoje pomůžeme. Kromě odpovídajícího softwaru máme také letité zkušenosti. Umíme najít místo na úložné prostory tam, kde byste je nečekali. Orientujeme se na trhu a jsme kreativní, takže navrhneme to nejlepší řešení právě pro vaši rodinu, nesnažíme se jeden model napasovat na všechny pokoje, které máme navrhovat. Ctíme vaše potřeby a požadavky, můžeme je však spojit s naším inovativním přístupem, a vytvořit tak společně s vámi zcela neotřelé a funkční prostředí. Pokud vás naše nabídka zaujala, určitě se s námi spojte. Těšíme se na nové spolupráce!

Publikováno : 24. 10. 2022