Černá kuchyně: Ano, či ne?

Černá kuchyně je termín v češtině, který se používá pro popis kuchyňského designu, ve kterém dominuje černá barva. Tento designový trend často zahrnuje černé kuchyňské skříně, pracovní desky, spotřebiče a další doplňující prvky. Černá barva může vytvářet moderní a vysoce elegantní vzhled, a proto si ji mnoho lidí vybírá jako stěžejní prvek své kuchyně.

Při vytváření černé kuchyně je důležité správně kombinovat barvy ve vzájemném harmonickém souladu s texturou, aby bylo dosaženo dokonalého designu. Například černá barva může být kombinována s bílou, šedou nebo jinými kontrastními barvami. Kromě toho mohou být použity rozličné materiály, jako jsou nerezová ocel, sklo nebo dřevo, aby se dosáhlo zajímavých vizuálních efektů.

Tento designový koncept často apeluje na ty, kteří preferují moderní a zároveň minimalistický styl. Nicméně, při výběru černé kuchyně je také nesmírně důležité vzít v úvahu osvětlení prostoru, aby se zabránilo nepříjemnému pocitu tmavosti a stísněnosti. Správně navržená osvětlení mohou dodat do černé kuchyně svěžest a rozjasnit prostor, což je v tomto případě převelice žádoucí.          

Obecně může černá kuchyně nabídnout několik výhod a estetických prvků pro ty, kteří si vybírají tento současný designový styl a preferují jednoduché linie u kuchyňského nábytku a nezbytného vybavení.

Elegance a moderní vzhled

Černá barva obvykle vnáší do prostoru pocit půvabu a moderního designu. Černé kuchyně často působí sofistikovaně, vysoce stylově a dodávají prostoru kýženou útulnost a hlavně atmosféru domova.

Kontrast a vizuální zajímavost

Černý odstín vytváří vynikající výrazný kontrast s jinými barvami, což může přidat vizuální zajímavost do vaší plánované kuchyně. To je obzvláště nápadné, pokud je černá kombinována s jasnějšími barvami nebo výraznými hmotami.

Snadná kombinace s různými materiály

Jak již bylo naznačeno v předcházejícím odstavci černá se hezký kombinuje s různými materiály, jako je kupříkladu nerezová ocel, sklo, dřevo anebo třeba kámen. Univerzálnost této barvy podtrhuje jedinečnost daného projektu a napomůže vytvářet různorodé designové prvky.

Černá kuchyně

Skrytí špíny a otisků

Rádi byste se vyhnuli nehezkým otiskům? Potom je pro vás černá barva ideální, protože může lépe skrýt stopy otisků prstů a drobné špíny, což může být praktické zejména v kuchyni, kde se pracuje s čerstvými produkty jako je zelenina, ovoce, maso či ryby a tak je zde často větší riziko zašpinění než u běžného vybavení domácnosti.

Univerzální kombinace s dalšími barvami

Černá se dobře mixuje s mnoha dalšími barvami, jež zvyšuje variabilitu designových možností. Můžete přidat barevné akcenty nebo pracovat s kontrastními prvky a bytovými doplňky či dekoracemi jako jsou kuchyňské spotřebiče, obkladové desky, závěsy, záclony, ubrusy, ubrousky, utěrky, chňapky apod.

Černá kuchyně

Vytváření iluze prostoru

Správně navržená černá kuchyně dokáže vytvářet iluzi většího prostoru, zejména pokud je vhodně kombinována s dostatečným nasvětlením prostoru a vhodným použitím zrcadel.

Při výběru černé kuchyně je však důležité zvážit i některé potenciální nevýhody, jako potřeba dostatečného osvětlení, tím i možná zvýšená spotřeba elektrické energie a větší důraz na udržování čistoty a lesku kuchyňských povrchů, potažmo i kuchyňské pracovní desky.

I když černý odstín kuchyně může nabízet estetické výhody, existují samozřejmě také některé eventuální nedostatky, které by měly být zváženy při volbě tohoto interiérového pojetí.

Vizuální zmenšení prostoru

Černá barva může působit opticky zmenšujícím dojmem prostoru. V menších kuchyních by proto mohla působit klaustrofobicky. Toto provedení volte raději pro dostatečně prostorné místnosti a rodinné domy, než menší byty či garsonky.

Zvýraznění nečistot a stříkanců

I když černá může lépe skrýt drobnou špínu, může být ovšem poměrně náchylná k ulpívajícím kapkám vody a šmouhám, což po majiteli takovéto kuchyně vyžaduje pravidelné čištění a taktéž leštění, pokud se tedy jedná o lakovaný typ kuchyňské linky. Jestliže nejste vysloveně „uklízecí typ“, pak bude možná nutné myslet i na případné sjednání zakázkového, periodického úklidu od některého ze spolehlivých servisů v dané lokalitě.

Potřeba kombinace s jasnějšími prvky

Aby se předešlo tmavému a depresivnímu dojmu, černá kuchyně často potřebuje být kombinována s jasnějšími barvami nebo materiály, které ji dodají potřebný luxusní nádech. Tento fakt může poněkud zvýšit finanční náklady na design, výběr vhodných materiálů a vůbec celkové provedení požadovaného projektu.

Při výběru černé kuchyně je v první řadě třeba zvážit všechny uvedené faktory. Objektivně a v klidu domova posoudit, zda tento designový styl odpovídá vašim individuálním preferencím i přáním všech členů, se kterými sdílíte domácnost. Je důležité, aby vaše nová kuchyně primárně odpovídala požadovaným potřebám během reálné přípravy pokrmů i servírování nápojů.

Nejste si zcela jisti? Máte v hlavě řadu nezodpovězených otázek a potřebujete prokonzultovat praktické stěžejní prvky anebo technické aspekty? V tomto případě je vhodné zkonzultovat návrh kuchyně s profesionálním pracovníkem z oblasti designu kuchyní. Ten vám erudovaně poradí a poskytne neocenitelné rady a doporučení v závislosti na konkrétních podmínkách vašeho domu a souběžně i s vašimi preferencemi.

Publikováno : 19. 12. 2023